Φωνές προς το παιδί: 4 απλοί τρόποι να τις αποφύγεις

Τρίτη, 2 Δεκέμβριος, 2014

Τις ξέρω αυτές τις στιγμές. Τις στιγμές που είσαι πτώμα από την κούραση, που είσαι αγχωμένος να προλάβεις όλες τις δουλειές, που χτυπάνε τα τηλέφωνα, που έπρεπε να είχατε ήδη ξεκινήσει κι ακόμα διαλέγετε ρούχα..

Αυτές οι στιγμές τείνουν να συνοδεύονται από φωνές. Φωνές προς το παιδί, να κάνει γρήγορα αυτό που πρέπει, να βιαστεί, να μην χαζεύει. Αυτή είναι η ενστικτώδης αντίδραση της στιγμής, που απορρέει από όλη την πίεση που έχουμε μέσα μας.

Όμως οι φωνές δεν βγάζουν πουθενά. Δεν κερδίζει κανείς με αυτές, ούτε ο γονιός, ούτε το παιδί. Δημιουργείται μια ένταση που μεγαλώνει τα αρνητικά συναισθήματα του γονιού από τη μια, ενώ στενοχωρεί βαθιά και αποδιοργανώνει το παιδί από την άλλη.

Υπάρχουν απλοί τρόποι για να μην φωνάζεις στο παιδί σου, τρόποι που βοηθούν εκείνη ακριβώς τη στιγμή που ετοιμάζεσαι να εκραγείς, να μην το κάνεις. Παραθέτω εδώ μερικούς από αυτούς που χρησιμοποιώ καθημερινά στις μικρές μάχες που δίνω για να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

-Πάρε μια βαθιά ανάσα. Χαλάρωσε, διώξε το πιεστικό συναίσθημα της στιγμής.

-Αν υπάρχει άλλο άτομο στο σπίτι ζήτα βοήθεια. Δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε ότι δεν αντέχουμε κάποιες στιγμές.

-Μπες στη θέση του παιδιού εκείνη τη στιγμή. Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί κάνει ό,τι κάνει, κατανόησε την πράξη και το συναίσθημά του, αποδέξου το και δώσε του λίγο χρόνο χωρίς να το πιέζεις.

-Κοίταξε το παιδί σου. Για λίγα δευτερόλεπτα. Και δες τον υπέροχο μικρό άνθρωπο που προσπαθεί να βρει τη θέση του σε αυτό το μεγάλο κόσμο που τον περιτριγυρίζει.

Αντί για τις φωνές, μίλησε ήρεμα στο παιδί, με γλυκιά φωνή. Να του εξηγείς συνεχώς, όπως μιλάς σε έναν ενήλικα. Το παιδί καταλαβαίνει τα πάντα, από μωρό, κι όσο πιο πολύ και ειλικρινά του μιλάμε και του φερόμαστε, τόσο πιο γερή και ποιοτική σχέση θα χτίσουμε μαζί του.

Αν καταφέρεις να μην φωνάξεις, χάρισε ένα μεγάλο χαμόγελο στον εαυτό σου για αυτή τη μικρή σου νίκη. Ξεκίνα να μιλάς αληθινά στο παιδί σου, κι όλα σιγά-σιγά θα γίνουν καλύτερα, και θα έρθει σύντομα μια μέρα που δεν θα χρειαστεί καν να υψώσεις τη φωνή σου. Θα το δεις.