Τα καλά και τα δύσκολα της μητρότητας

Δευτέρα, 17 Νοέμβριος, 2014

Και ξαφνικά, μέσα σε μια στιγμή, γίνεσαι μάνα. Φέρνεις στον κόσμο μια νέα ζωή και αποκτάς έναν ακόμη ρόλο, που θα είναι για πάντα ο σημαντικότερος απ’ όλους. Οι στιγμές, οι ώρες, οι μέρες θα αρχίσουν να τρέχουν όσο μεγαλώνει το μωρό σου. Θα περνούν γεμάτες κούραση, δύσκολα, αλλά και γρήγορα.

Κι ο άτιμος ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Όπως νοσταλγείς τα χρόνια που πέρασαν, κλείνεις τα μάτια και γυρίζεις πίσω στις ανέμελες και χρωματιστές στιγμές της νιότης, έτσι και σε λίγα χρόνια θα σκέφτεσαι το παιδί σου όταν ήταν μωρό. Τα γέλια, τις αγκαλιές, τη συγκίνηση. Όλα τα καλά. Γιατί η μνήμη μας κρατά τα καλά, είναι ένα δώρο που μας δίνει η ζωή όσο μεγαλώνουμε. Τα δύσκολα ξεθωριάζουν, ενώ τα καλά μένουν πάντα μέσα μας, για μια ζωή. Και μας καθορίζουν.

Τα καλά και τα δύσκολα της μητρότητας

Γι’ αυτό κοίτα να ζήσεις τα καλά με όλη σου τη δύναμη. Τη στιγμή που το μωρό σου χαμογελά για πρώτη φορά, τα πρώτα του βήματα, όταν αγκαλιάζει τα πόδια σου, όταν τρέχει χαρούμενο στη γιαγιά του. Αυτές τις στιγμές βάλε το καλύτερό σου χαμόγελο και ξέχνα ό, τι και να σε απασχολεί. Απόλαυσε την ευτυχία που σου χαρίζεται απλόχερα και μην την αφήνεις να σε προσπεράσει.

Όσο για τα δύσκολα, πάρε βαθιά ανάσα και κολύμπα! Η δύναμη που έχεις μέσα σου είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο νομίζεις. Πάρε από το χέρι την κυρία Υπομονή και τη φίλη της την Ψυχραιμία, και μεγάλωσε το παιδί σου με σεβασμό στις ανάγκες και τα θέλω του. Δεν είσαι μόνη σου. Έχεις εκατομμύρια μανάδες στον κόσμο για παρέα.

Η μάνα του σήμερα διαμορφώνει τον κόσμο του αύριο. Στα χέρια μας βρίσκεται το μέλλον. Μεγάλη η ευθύνη.

Αλλά πολύ μεγαλύτερη η ευτυχία.