Σε ζορίζει το πρωινό ξύπνημα με μικρά παιδιά; 5 τρόποι για να το…πάρεις αλλιώς!

Πέμπτη, 9 Ιούνιος, 2016

Εδώ και λίγους μήνες που ο μικρός Χρήστος έχει ξεκινήσει παιδικό σταθμό, το πρωινό ξύπνημα και γενικότερα τα ωράρια και οι ισορροπίες όλων μας έχουν αλλάξει. Το παιδί προσαρμόζεται στα καινούρια δεδομένα με το δικό του τρόπο και ρυθμό, άλλοτε με δυσκολία κι άλλοτε με γέλια και χαρές. Πάντως όσο περνά ο καιρός όλα βελτιώνονται, και το παιδί μεγαλώνοντας πλέον και με άλλους ανθρώπους εκτός από μας, ανοίγει τα φτερά του στον κόσμο, στις προκλήσεις και τις ομορφιές της ζωής.

Μιας και μίλησα για προκλήσεις λοιπόν, η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα τώρα που το παιδί πάει σχολείο είναι το περίφημο πρωινό ξύπνημα. Ο χρόνος δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε στα παιδιά, κι έτσι κάθε πρωί δίνουμε έναν μικρό αγώνα για να είμαστε στην ώρα μας στο σχολείο, φαγωμένοι, ντυμένοι και με την τσάντα στην πλάτη.

Σε ζορίζει το πρωινό ξύπνημα με μικρά παιδιά; 5 τρόποι για να το…πάρεις αλλιώς!

Στις αρχές έπεσα μερικές φορές στη γνωστή παγίδα να φωνάζω για να ετοιμαστεί ο μικρός Χρήστος, που προτιμούσε χίλιες φορές να παίξει με τα παιχνίδια του παρά να ντυθεί και να φάει  στα γρήγορα για να φύγουμε. Με τις φωνές το μόνο που κατάφερνα ήταν να πιέζω το παιδί, να αγχωνόμαστε και οι δύο και να ξεκινάμε τη μέρα μας με τον πιο άσχημο τρόπο. Ναι, μπορεί να ήμασταν στην ώρα μας στο σχολείο, αλλά πραγματικά δεν άξιζε τον κόπο.

Κι αυτό γιατί ένα μικρό παιδί 3 και 4 ετών δεν μπορεί να μπει ξαφνικά στους ρυθμούς της δικής μας τρελής και αφύσικης καθημερινότητας. Θέλει να παίξει, θέλει να ξυπνήσει και να χουζουρέψει λίγο, θέλει να μας πει και καμιά-δυό-τρεις ιστορίες εκεί που τρώει, και θέλει να βάλει και μόνο του τα παπούτσια του, που θα του πάρει κανένα δίλεπτο αντί για μερικά δευτερόλεπτα που θα κάναμε αν του τα βάζαμε εμείς.

Αν λοιπόν θέλεις να σεβαστείς τους ρυθμούς του παιδιού, να το προφυλάξεις από πίεση και άγχος σε τέτοια μικρή ηλικία, και να ξεκινήσει η μέρα για όλους όσο το δυνατόν πιο καλά και χαρούμενα, δοκίμασε αυτά που κάνω τον τελευταίο καιρό:

1. Οργανώσου από την προηγούμενη μέρα όσο το δυνατόν περισσότερο: αν χρειαστεί γράψε και σε λίστα (εγώ τις λατρεύω, δε ζω χωρίς αυτές) ό,τι πρέπει να κάνεις το πρωί πριν φύγετε, για να τα 'χεις κωδικοποιημένα και να μην έχεις άγχος μήπως ξεχάσεις κάτι

2 .Υπολόγισε πόσο χρόνο χρειάζεστε, και ξυπνήστε ένα τέταρτο νωρίτερα: αυτό το τέταρτο θα δώσει τη δυνατότητα στο παιδί να παίξει πριν ετοιμαστεί, να βάλει μόνο του τα παπούτσια του (πράξεις που τις χρειάζεται πολύ), αλλά και σε σένα να πιεις δυό γουλιές καφέ καθιστή και χαλαρή

3. Από μικρός που ήταν ο Χρήστος, έχω παρατηρήσει πως αν του μιλάω ήρεμα, δεν επαναλαμβάνω συνέχεια το αίτημά μου, και μετράω από μέσα μου μέχρι το 10 περιμένοντας να αντιδράσει, σχεδόν πάντα κάνει αυτό που του ζητάω: γιατί νιώθει ότι σέβομαι τον ρυθμό του, και ξέρει πως αυτό που του ζητάω δεν είναι παράλογο, γιατί του το εξηγώ με ειλικρίνεια, με λογικά επιχειρήματα και με τρόπο που μπορεί στην ηλικία του να καταλάβει. Δοκίμασε λοιπόν κι εσύ να μιλάς ήρεμα στο παιδί χωρίς φωνές και πιέσεις, που δεν φέρνουν ποτέ καλό αποτέλεσμα: δεν ξέρω άλλωστε κανέναν άνθρωπο να αντιδρά καλά στην πίεση, κι εκτός αυτού σε βεβαιώνω πως με τις φωνές δεν κερδίζεις χρόνο, νομίζεις πως κερδίζεις αλλά δεν ισχύει: το έχω χρονομετρήσει κι έτσι είναι!

4. Μην πετάγεστε σαν ελατήρια απ’ το κρεβάτι: κλείστε ξυπνητήρι, χουζουρέψτε για λίγο, πείτε ξαπλωμένοι τις καλημέρες και τα πρώτα λόγια της ημέρας: το να σηκωθούμε απότομα δε βοηθάει ούτε εμάς, ούτε το παιδί στο να περάσουμε σταδιακά και ομαλά από τη χαλάρωση του ύπνου στην ενεργητικότητα του ξεκινήματος της μέρας

5. Μην βάζεις καμία άλλη δουλειά το πρωί, ούτε πλυντήρια, ούτε τηλεφωνήματα, τίποτα-τίποτα: επικεντρώσου στην προετοιμασία του παιδιού με ψυχραιμία και καλή διάθεση. Θυμήσου πόσο πιεζόσουν εσύ όταν ήσουν μικρό παιδί τα πρωινά: θες να περάσει τα ίδια και το παιδί σου;

Τα εφαρμόζω όλα αυτά εδώ και καιρό, κι έχω να σας πω πως έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα σχεδόν κάθε φορά: και στην ώρα μας φτάνουμε στο σχολείο, και χαλαροί είμαστε, κι έτσι ξεκινάμε τη μέρα μας με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Κι αφού το καταφέρνουμε εμείς, σίγουρα μπορείτε κι εσείς!

Για πείτε μου αλήθεια, πως τα πάτε με το πρωινό ξύπνημα; Κι αν έχετε κάποια άλλη συμβουλή για να γίνει το ξεκίνημα της μέρας ακόμη πιο εύκολο, είναι καλοδεχούμενη!